Home    /    Corona

Coronavirus ingrijpende invloed op horecabranche, wat nu?

Het coronavirus verroert zich in een hoog tempo door ons land en zorgt voor ingrijpende gevolgen voor de horecabranche. Op zondag 15 maart zijn er verregaande maatregelen vanuit de overheid genomen om het virus te bestrijden. Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren t/m 6 april. Met alle begrip voor dit besluit, heeft het een desastreuze invloed op de horecasector. Lees hier de laatste ontwikkelingen, de meest gestelde vragen en tips hoe om te gaan met deze periode van onzekerheid. 

 

Laatste ontwikkelingen

 

Maatregelen vanuit de overheid voor de horecabranche

Het coronavirus houdt de horecabranche al enige tijd in zijn greep, maar sinds de regeling van 15 maart zijn veel ondernemers in zwaar weer terecht gekomen. Eet-en drinkgelegenheden zijn voorlopig t/m 6 april verplicht gesloten. 

 

Bezorgen en afhalen van bestellingen

Het bezorgen van maaltijden is niet verboden. Zolang bezorgdiensten zorgvuldig de bestelling contactloos overhandigen, is de kans op besmetting klein. Hiervoor wordt aangeraden: bestellingen tot op de stoep leveren, afstand bewaren en geen contante betalingen aannemen. Voor sommige restaurants is dit onbekend terrein en zorgt het voor uitdagingen. Hoe gaan we bestellingen bezorgen, wie gaat de bestellingen bezorgen en welke maaltijden zijn geschikt om bezorgd te worden? 

 

De vraag die daarom bij veel horecaondernemers rees, was of bestellingen van restaurants wel opgehaald mochten worden. Dit mocht op zondag 15 maart niet, maar is op maandag 16 maart toch door de Rijksoverheid toegestaan. Hierbij moeten bezoekers drukte vermijden en de consumptie thuis opeten. 


Heeft u voor het bezorgen en afhalen van bestellingen behoefte aan extra bezorgers of assistentie in de keuken? Dan kunt u bij Kolibrie Next terecht voor het inhuren van extra personeel.

 

Financiële gevolgen horecaondernemers

Wat de concrete gevolgen gaan zijn voor de horecabranche is nu nog niet bekend en hangt af van de duur en verspreiding van het virus. Wat wel zeker is, is dat er financiële gevolgen zijn. Ondernemers in de horecasector worden hard geraakt en lopen risico in de moeilijkheden te komen. 

 

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft op 15 maart een overheidssteun van 5,1 miljard geclaimd voor de horeca. De KHN eist dat de overheid hiermee alle getroffen horecabedrijven, zowel hotel-, restaurant-, café- als fastfood service, ondersteuning biedt om deze periode financieel te overbruggen. KHN stelt dat met de huidige maatregelen de omzet over 2020 naar verwachting met 50% afneemt, en dat er 0% omzet is in de periode van sluiting. De vaste lasten lopen ondertussen door. Over een heel jaar zorgt dit voor gemiddeld 50% werktijdverkorting, een liquiditeitstekort en voor de zzp’er een gemis aan inkomen voor levensonderhoud.


Op 17 maart is het kabinet naar buiten gekomen met een pakket aan maatregelen om banen en inkomens van zzp’ers, mkb’ers en grootbedrijven op te vangen. Het kabinet stelt tientallen miljarden beschikbaar om bedrijven te ondersteunen. Bedrijven, zoals eet- en drinkgelegenheden, die direct worden getroffen door het virus en hun omzet zien verdwijnen, hebben recht op een tegemoetkoming van €4.000. Daarnaast is het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst en vervallen eventuele verzuimboetes. De overheid neemt tevens tot 90% van het salaris over voor thuiszittende werknemers en maakt het bedrijven makkelijker om een lening af te sluiten, waarbij het maximale leenbedrag tijdelijk verhoogd is naar €150 miljoen. De regelingen en voorwaarden worden nog nader uitgewerkt. Maakt u gebruik van payroll via Kolibrie, dan wordt u via e-mail op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en het beleid van Kolibrie hieromtrent. Lees hier alle uitgebreide informatie over de nieuwe maatregelen voor ondernemers. 

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het corona virus. Er gelden geen nieuwe beperkingen voor eet- en drinkgelegenheden. Er geldt wel een verbod tot 1 juni op bijeenkomsten en samenscholing van meer dan 3 personen. Alle bijeenkomsten van minder dan 100 mensen zijn daarmee ook verboden. Dit geldt voor bijeenkomsten in hotels en zaalverhuurbedrijven, maar ook voor casino’s. Verder houdt dit concreet in dat er geen evenementen zullen plaatsvinden tot deze datum. Festivals met Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag zullen daarom vervallen. Voor de overige locaties, maar ook bij afhalen en bezorgen, geldt de plicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat bezoekers voldoende afstand houden. Hier wordt ook strenger op gecontroleerd en gehandhaafd middels regionale noodverordeningen, met eventuele boetes tot gevolg.

Dinsdag 31 maart heeft het kabinet aangekondigd de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te verlengen t/m 28 april. Dit betekent dat eet-en drinkgelegenheden tot die tijd gesloten moeten blijven. Op de naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.

 

 

 

 


Mooie initiatieven

De corona-crisis leidt ook tot mooie initiatieven binnen de horecabranche. In Breda is het noodplan ‘BroodNood’ in het leven geroepen om ondernemende Bredanaars met acute geldproblemen te hulp te schieten. Werknemers met 0-uren contracten, zzp’ers en uitzendkrachten die door het coronavirus zichzelf niet meer van dagelijks levensonderhoud kunnen voorzien, krijgen bijstand van de gemeente. 


Verder zien we dat ook grote brouwerijen als Heineken en AB-Inbev hun steentje bijdragen. Zo heeft AB-Inbev te kennen gegeven dat zij voor al hun horeca relaties de huurbetalingen voor de maand april uitstellen. Daarnaast neemt de brouwer van o.a. Jupiler, Hertog Jan en Leffe alle aangebroken fusten retour en zullen deze kosteloos worden vervangen door volle fusten bij de heropening van de horeca. Wat een topinitiatief! (Bron: BN de Stem).
 
Ook zagen we een ontzettend leuk artikel op de website van De Buik van Rotterdam.Een tof initiatief ten behoeve van de horecaondernemers in de regio’s Rotterdam en Amsterdam. De lezers worden opgeroepen om, zolang de horeca sluiting duurt, minimaal een keer per week een bezorg-of afhaalmaaltijd te bestellen. Doe dit vooral op de zogenaamde delivery donderdag en vergeet deze vervolgens niet te delen op Social Media met de hashtag #deliverydonderdag! Zo steken we de horecaondernemers weer een hart onder de riem.

Ook KHN ziet steeds meer positieve initiatieven waarbij horecaondernemers elkaar een hart onder de riem steken. Zij hebben een speciale Facebookpagina ingericht waar alle initiatieven gedeeld worden. Deel en bekijk hier de initiatieven.

 

Verder worden er diverse acties bedacht om de zorgverleners in ons land een hart onder de riem te steken: zo kunnen zorgverleners in de regio Amsterdam bijvoorbeeld gratis pannenkoeken afhalen.
 


Meest gestelde vragen
 

{{faq.title}}

Welkom! Kolibrie deelt cookies uit wanneer u een van onze websites bezoekt.

Sorry, geen lange vingers, biscuits of gevulde koeken die uw eetlust bederven. Maar kleine (tijdelijke) tekstbestanden voor uw pc.
Dankzij cookies hoeft u niet steeds dezelfde informatie in te voeren of te downloaden wanneer u bij ons terugkomt. Lekker handig!
Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke en statistiek-cookies helpen ons de site te verbeteren.
Wilt u liever een optimaal werkende website? Laat dan alle vinkjes staan. Meer info

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Akkoord