/  Kennisbank  /  Wet- en regelgeving  /  Horecaonderneming starten

Kennisbank

Wet- en regelgeving

Horecaonderneming starten

Het starten van een eigen horecaonderneming is een spannende en leuke uitdaging! Maar er komt ook veel bij kijken. Ga je een restaurant, lunchroom, kroeg of café beginnen, dan zijn er veel dingen waar je aan moet denken en rekening mee moet houden. In dit kennisbank artikel hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet!
Lichtletters café

Hoe start je een eigen horecaonderneming, bijvoorbeeld een restaurant, lunchroom, kroeg of café? 

Laten we beginnen bij het begin - hoe start je een eigen onderneming? Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, vooral als je medewerkers gaat aannemen. Onderstaand delen we in ieder geval de belangrijkste tips voor startende ondernemers alvast met je!

Alle ondernemingen beginnen met een goed idee en een ondernemersplan. Heb je een tof concept bedacht? Weet je waar je jouw onderneming wil gaan vestigen? Heb je een geschikte locatie gevonden? Als eerste stap stel je al je bevindingen op in jouw ondernemersplan. Hierin zet je naast het concept van jouw onderneming ook hoe je de financiering gaat regelen en hoe je jouw bedrijf winstgevend gaat maken. 

Voordat je aan de slag kan moet je ook bepalen wat voor rechtsvorm jouw onderneming wordt. Alle vormen hebben zo z’n voor- en nadelen, dus lees je goed in. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je als eenmanszaak wél (onbeperkt) personeel mag aannemen (in tegenstelling tot wat de naam doet denken) maar dat je dan persoonlijk aansprakelijk bent voor het personeel dat bij jou in dienst is.

Vervolgens schrijf je jouw onderneming in bij de Kamer van Koophandel, althans, meestal is dit de volgende stap. Als (horeca)ondernemer moet je namelijk bij jouw inschrijving een huurcontract laten zien van het pand waar jij jouw onderneming gaat vestigen. Soms is het dus noodzakelijk om dit soort zaken éérst te regelen.Een inschrijving bij de KvK kost eenmalig 50 euro. Je hoeft in principe niks te regelen voor de Belastingdienst. Wél is het van belang dat je een zakelijke rekening opent en de juiste verzekeringen afsluit. Zoek altijd goed uit wat je precies moet afsluiten! Vaak moet je voor personeel namelijk ook een verzekering hebben. Bespaar jezelf een hoop zorgen in de toekomst door het nu goed te doen.

Voordat je een huurcontract ondertekent wordt altijd geadviseerd om het bestemmingsplan van de gemeente van die locatie, goed na te lopen. Check of een horecaonderneming de komende tijd gevestigd mag blijven om teleurstelling te voorkomen. Daarnaast is het ook goed om alvast rekening te houden met eventuele uitbreidingen in de toekomst. Is de locatie groot genoeg of wil je in de toekomst aanbouwen? Ga na of dat toegestaan is zodat je niet na een korte tijd al moet verhuizen.

Soms is het nodig om een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aan te vragen. Dit verschilt per gemeente. Check dus goed of het in jouw gemeente noodzakelijk is. Je kunt dit terugvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente waar je woont. Verandert er iets binnen jouw onderneming? Dan moet je jouw exploitatievergunning meestal wijzigen of opnieuw aanvragen. Ga ook de milieuregels in jouw gemeente na, evenals de toegestane openingstijden.

Vergeet ook zeker niet om al de juiste vergunningen en verzekeringen af te sluiten. Het zal je verbazen hoeveel vergunningen noodzakelijk zijn. Wil je alcohol schenken? Dan heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig. Deze is te krijgen via jouw gemeente. Een vergunning is ook noodzakelijk voor het terras en het plaatsen van gokautomaten. Vergeet niet toestemming te vragen bij Buma/Stemra en Sena om muziek te mogen draaien in jouw bedrijf. Je mag namelijk niet zomaar Spotify aanzetten. Je hebt te maken met strenge regels vanuit de overheid omtrent muziekrechten. Lees je dus goed in! Een inspecteur kan zomaar onverwachts op de stoep staan.

Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle regels omtrent voedselveiligheid. Oftewel, je moet beschikken over een HACCP-plan.

Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden. Waarschijnlijk kijk je hier een beetje tegen op en heb je hier niet zo veel zin in. Begrijpelijk, want dit is zeker niet de reden waarom je hebt besloten te gaan ondernemen. Maar toch is het is belangrijk dat alles netjes klopt. Ga je personeel aannemen? Dan wordt het helemaal belangrijk dat je alles goed op orde hebt. Natuurlijk kun je zaken zoals salarisadministratie ook uitbesteden. Zorg ook dat je het betaalverkeer binnen jouw bedrijf goed regelt en houd de boekhouding netjes bij.

Lees je goed in over het in dienst nemen en hebben van personeel; wat is het aannamebeleid, wat zijn de regels, hoe dien je ze uit te betalen, maar zoek ook zeker uit wat het kost om medewerkers in dienst te hebben en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Ook dit kun je natuurlijk uit handen geven als je dat graag zou willen. Dit kan via een payroll constructie.
 

Hoe start je een eigen horecaonderneming zonder eigen geld en/of financiële middelen?

Bezit je zelf niet over het startkapitaal om een horecaonderneming te starten, dan zijn er andere mogelijkheden om de financiering voor jouw bedrijf te regelen. De hoeveelheid financiering die je kunt krijgen is afhankelijk van de levensvatbaarheid van jouw bedrijf en de bereidheid van investeerders. Je moet dus een goed plan hebben liggen om investeerders te overtuigen. Zo kun je de bank, kredietverstrekkers en investeringsmaatschappijen benaderen, samenwerken met bepaalde leveranciers, groothandels of bierbrouwerijen, je kunt een pin voorschot krijgen, met fintech-financiers werken en natuurlijk kun je ook zelf een crowdfunding starten. Stel een transparant en doordacht financieel plan op om je slagingskans te vergroten.

Let op: geld lenen, in welke vorm dan ook, is nooit zonder risico. Lees je goed in en accepteer nooit zomaar geld of een lening zonder alles te dubbelchecken. Bij twijfel, schakel hulp in van een adviseur. 
 

Wat zijn de kosten van het starten van een horecaonderneming, bijvoorbeeld een restaurant, lunchroom, kroeg of café? 

Je moet altijd kosten maken om een onderneming te starten. Of je nou een restaurant, een kroeg, of een lunchroom start, bepaalde investeringen moet je altijd doen. Denk hierbij aan de volgende zaken:
 
  • Horecapand;
  • Keukenapparatuur en -materialen;
  • Meubilair;
  • Technologie;
  • Personeel;
  • Voorraad;
  • Vergunningen en inschrijvingen;
  • Online en offline marketing;
  • Start je een franchise? Houd dan ook nog rekening met een franchisevergoeding. 
De uiteindelijke opstartkosten zullen verschillen per onderneming. Zet goed op een rijtje wat je allemaal nodig denkt te hebben en wat je moet aanschaffen. Houd er ook rekening mee dat je ooit materiaal moet gaan vervangen en zaken anders kunnen lopen dan verwacht. Reserveer dus zeker ook geld voor onvoorziene kosten, vervangingen en reparaties.
 

Waar moet je op letten als je een horecaonderneming overneemt?

Ben je van plan een horecaonderneming over te nemen, dan is het ten eerste van belang dat je de waarde van het bedrijf dat je wil overnemen bepaalt. Het pand staat hier los van. Ten tweede moet je rekening houden met eventuele investeringen die de huidige eigenaar heeft uitgevoerd en waarvoor hij al kosten heeft gemaakt. Dit heeft invloed op de waarde van het bedrijf. Daarnaast moet je natuurlijk kijken of je het personeel kan en wil overnemen. Een ander ding om rekening mee te houden zijn verzekeringen, vergunningen en gemeentelijke plannen. Het is dan ook verstandig om een uitgebreid onderzoek uit te voeren voordat je ergens geld in investeert. Win altijd advies in als je ergens over twijfelt.

Je kunt op verschillende manieren een horecabedrijf overnemen. Zo kun je kijken wat het aanbod is bij horecamakelaars of vastgoed platforms. Daar kun je een overzicht vinden van alle bedrijven die te koop staan. Een makelaar kan je ook helpen met advies over taxaties, financiering en de aankoop zelf. Daarnaast kun je zelf netwerken en onder persoonlijke contacten navragen of er ergens een bedrijf te koop staat. Op deze manier kun je zelf met de huidige eigenaren in gesprek gaan.
 

Welke vergunningen heb je nodig om een horecaonderneming zoals een café te beginnen?

Als je een café of kroeg wil openen moet je een aantal vergunningen aanvragen. Het gaat om de volgende vergunningen:
 
  • Alcoholwet (daarbij hoort het diploma ‘Sociale hygiëne’ en ‘Verklaring Vakbekwaamheid afgegeven op artikel 41’);
  • Exploitatievergunning horeca;
  • Omgevingsvergunning;
  • Milieuvergunning;
  • Terrasvergunning.
     

Kun je een horecaonderneming, zoals een restaurant beginnen zonder ervaring of diploma's?

Het is in principe niet nodig om een opleiding afgerond te hebben om een horecaonderneming te beginnen. Het kan uiteraard wel helpen als je een studie hebt gevolgd in de richting waar je op wil gaan. Er zijn verschillende horeca opleidingen te volgen. Daarnaast kun je diverse cursussen volgen om je bij te scholen. Dit is echter geen vereiste. 

Als je alcohol en eten wil serveren is het wél een vereiste dat je het diploma sociale hygiëne behaalt.

Kortom: er komt nogal wat kijken bij de start van een eigen horecaonderneming. Maar laat het je zeker niet afschrikken, want de horeca is een mooi vak en een toffe branche om in te mogen werken!
 
Horecagelegenheid

Startende werkgever?

Kun jij wel wat hulp gebruiken als startende werkgever? Of besteed jij het werkgeverschap liever uit? Onze collega's vertellen je graag wat wij voor je kunnen betekenen!

Vraag adviesgesprek aan

Cookies

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast de functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen wij ook analytische cookies.

Tevens plaatsen wij marketing cookies waardoor wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Meer weten? Lees hier alles over de cookies.

Wil je een optimale website gebruiken, dan is het nodig alle cookies te accepteren. Dat doe je door op "akkoord" te klikken. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen wij alleen de functionele en analytische cookies!

Akkoord