/  Werkgever  /  Payroll

Payroll: wat is het en hoe werkt het?

Wil je zonder zorgen ondernemen en je volledig focussen op je klanten? Dan kan het uitbesteden van de personeelsadministratie en bijbehorende risico's aan een payrollbedrijf dé uitkomst bieden. Maar wat is payroll en hoe werkt het precies? Daar vertellen we je graag meer over! 

Wat is payroll?

Door gebruik te maken van payroll zet je jouw medewerkers op de “loonlijst” van een externe organisatie; het payrollbedrijf. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar waar het op neer komt is dat jij als ondernemer zelf bepaalt wie er voor je komt werken tegen welk salaris. En zodra je de geschikte kandidaat gevonden hebt, draag je de administratieve zaken en het juridisch werkgeverschap over aan een payroll organisatie.  
 
Jouw medewerkers komen in dienst bij de payrollonderneming en ontvangen van het payrollbedrijf een arbeidsovereenkomst. Daarmee wordt het payrollbedrijf verantwoordelijk voor de loonadministratie, belastingen en sociale verzekeringen. Jij betaalt de gewerkte uren van de werknemers, bijbehorende werkgeverskosten en een fee voor de diensten van de payrollorganisatie.
 
Medewerkers in dienst via een payrollconstructie werken uitsluitend voor jou. Je behoud uiteraard zelf de leiding op de werkvloer. Werkgeven doe je op deze manier samen!

 

Waarom payrollen ondernemers? Wat zijn de voordelen?

Ondernemers, groot én klein, hebben verschillende redenen om te kiezen voor payroll. 30 jaar ervaring leert ons dat dit de belangrijkste redenen zijn:

✅ Gemak

Wet- en regelgeving zijn continu in beweging. Dit maakt het juridisch werkgeverschap uitdagend en daarmee een vak apart. Met payroll besteed je dit uit aan een specialist en hoef je hier niet meer naar om te kijken.
 

⏲️ Tijdsbesparing

Kies je voor payroll dan geef je de personeelsadministratie uit handen; van het opstellen van contracten tot verzuimtrajecten en het opstellen en verstrekken van loonstroken en jaaropgaven. Hierdoor houd je tijd over die je vervolgens kunt besteden aan je bedrijf. 

🙋🏻 Medewerkerstevredenheid

Door te payrollen weet jij zeker dat alles voor jouw medewerkers goed geregeld is tegen uitstekende arbeidsvoorwaarden. Dit vertaalt zich naar plezier op de werkvloer en verhoogt de medewerkerstevredenheid binnen jouw bedrijf. 

🩹 Verzekerd tegen risico's

Met payroll ben je verzekerd voor de verantwoordelijkheden en risico's die horen bij het werkgeverschap, zoals bij ziekte en ontslag. Zo verzeker jij jezelf tegen de administratieve, juridische en financiële risico's van het in dienst hebben van personeel.

🔀 Flexibiliteit

Veel bedrijven zijn gebaat bij payroll omdat ze daardoor snel kunnen reageren op veranderingen in hun personeelsbehoeften, zonder zich zorgen te maken over de complexe wet- en regelgeving en administratieve wijzigingen. Denk hierbij aan het op- en afschalen tijdens piekperiodes of bij veranderende weersomstandigheden.

🔐 Zekerheid en inzicht

Payrollbedrijven berekenen in de meeste gevallen een all-in tarief over ieder uur dat je medewerker werkt. Salaris, alle premies en lasten, maar ook vakantiereserveringen, pensioenpremies en de fee zijn inbegrepen. Zo heb je jouw personeelskosten direct inzichtelijk. Wanneer je werknemers zelf in dienst hebt, dien je het vakantiegeld en de vakantiedagen zelf te reserveren en weet je pas achteraf exact wat jouw loonkosten zijn.

Hoe is payroll ontstaan?

Payroll kent zijn oorsprong in de uitzendsector van de horecabranche. De belangrijkste uitdaging was een geschikte medewerker voor elk type bedrijf te vinden. Het werven van een kok voor het eetcafé op de hoek vereist in praktijk een heel andere aanpak dan het werven van een kok voor een 3-sterrenrestaurant. 

Vanuit de gedachte dat de ondernemer zelf het beste weet wat hij zoekt in een nieuwe medewerker en vooral de bijbehorende risico's en administratieve lasten wil uitbesteden, is de dienstverlening payroll ontstaan.

Voor wie is payroll interessant?

Payrolling is een mooie oplossing voor zowel grote als kleine bedrijven, starters en oudgedienden! Je bespaart veel tijd, blijft flexibel en je beperkt je risico's. Of je nu veel of weinig medewerkers in dienst hebt, de salarisadministratie kan je veel tijd kosten. Door de administratieve en juridische zaken rondom het werkgeverschap uit te besteden, houd je tijd over voor zaken die jij als ondernemer belangrijk vindt.

Wat doet een payrollbedrijf voor mij?

Kies je voor payroll, dan neemt het payrollbedrijf onderstaande werkzaamheden van je over:
Opsommingsteken

Personeelsadministratie
Opsommingsteken

Opstellen en beheren arbeidsovereenkomsten
Opsommingsteken

Naleven cao
Opsommingsteken

Naleven wet- en regelgeving
Opsommingsteken

Salarisbetaling inclusief verlof en vakantiegeld, correcte loonstroken en jaaropgaves
Opsommingsteken

Werkgeversrisico's beperken en beheersen, zoals bij verzuim en ontslag
Opsommingsteken

Afdracht premies, sociale lasten en loonbelastingen
Opsommingsteken

Opbouw pensioen
Opsommingsteken

Beantwoorden van vragen van medewerkers over zaken als loon, verlofuren en vakantiegeld
Opsommingsteken

Volledige begeleiding verzuimtrajecten. Denk hierbij aan de verwerking van ziek- en betermeldingen, de doorbetaling bij ziekte én het contact met de bedrijfsarts of Arbodienst
Opsommingsteken

Bovenstaande is mede afhankelijk van de van toepassing zijnde cao

Ook de voordelen van payroll ervaren?

Door invullen van dit formulier ga je akkoord met gebruik van jouw gegevens door Kolibrie (zie privacy statement).

Hoe werkt payroll bij Kolibrie?

Al 30 jaar werkt Kolibrie Payroll samen met de meest uiteenlopende ondernemers, goed werkgeverschap doe je immers samen. Inmiddels maken circa duizend bedrijven naar tevredenheid gebruik van onze dienstverlening en zijn wij de payroll specialist waar je op kunt bouwen!

Wat kunnen wij voor jou en je medewerkers betekenen?

👩🏻‍🎓 Specialisten

We zijn gespecialiseerd in hospitality in de breedste zin van het woord, van horeca tot recreatie en retail. Wij weten daardoor als geen ander waar jij als ondernemer tegenaan loopt en waar we jou het beste bij kunnen ondersteunen. Onze specialisten beschikken over jarenlange ervaring waardoor je van ons altijd een goed én eerlijk advies krijgt.

🧑🏻‍🤝‍🧑🏻 Partner in payrolling

Kolibrie streeft naar duurzame samenwerkingen. Wij fungeren immers als verlengstuk van jouw afdeling personeelszaken en bedrijf. De meest succesvolle samenwerkingen zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Kies daarom niet zomaar voor een payroll bedrijf, maar voor een echte partner die jou ontzorgt!

💎 Kwaliteit & Betrouwbaarheid

Kolibrie Payroll heeft zich de afgelopen 30 jaar bewezen als een betrouwbare partner die staat voor kwaliteit. Naast de benodigde certificeringen en een groot netwerk van samenwerkingspartners, zie je dit met name terug in de dagelijkse interactie met onze relaties en medewerkers. Het is nooit de vraag of een medewerker goed behandeld wordt.

😁 Wij zijn pas tevreden als jouw medewerkers dat zijn

Jouw medewerkers zijn het belangrijkste visitekaartje van je bedrijf. Binding met en tevredenheid van medewerkers is dan ook een speerpunt op de agenda van veel bedrijven. Zo ook bij ons! Wij zijn pas tevreden als jouw medewerkers dat zijn. Hoe zorgen we hiervoor?
  • Stipte en correcte salarisbetaling 
  • Helpdesk voor alle vragen van ondernemers én medewerkers 
  • Handige app met direct inzicht in loonstroken, gewerkte uren, vakantiedagen, vakantiegeld etc. 
  • Bereikbaarheid per telefoon, mail én chat 
  • Onbeperkt toegang tot meer dan 100 online trainingen zodat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen
  • Collectieve Ongevallenverzekering
  • Kolibrie Benefits, het voordeelplatform met leuke kortingen op mode, elektronica, dagjes uit en meer
  • Pensioenopbouw

💡 Innovatie

Eén van de redenen waarom ondernemers kiezen voor payroll is gemak. Voor ons een drijfveer om te investeren in digitale oplossingen om het payroll proces zo eenvoudig mogelijk te maken voor onze relaties. Zo kun jij jouw medewerkers online inschrijven, gegevens inzien en wijzigingen doorvoeren. Ook de medewerker heeft beschikking over een online portaal of app. Daarnaast is het mogelijk om jouw personeelsplanning en urenregistratie te koppelen.

Benieuwd naar de kosten van payroll?

Kies je voor payroll, dan betaal je een all-in tarief per gewerkt uur van jouw medewerker. Naast alle verplichte werkgeverskosten wordt in dit tarief ook een vergoeding voor de dienstverlening van het payrollbedrijf opgenomen. 
 
Benieuwd naar de payrollkosten bij Kolibrie?
Medewerker bediening loopt ruimte in

Onze relaties over payroll bij Kolibrie

Logo Suikerkist

Van Asch Horeca

De samenwerking met Kolibrie heeft zeker onze verwachtingen overtroffen op het gebied van de snelheid waarmee je wordt geholpen. De professionaliteit waarmee iedereen bij Kolibrie altijd voor je klaar staat en met name ook wel het stukje meedenken met ons als werkgever en ondernemers. Meer lezen

De Vergulde Vos

De Vergulde Vos

Dankzij Kolibrie heb ik na de pandemie al mijn medewerkers nog! Ik heb gemerkt dat het niet zo vanzelfsprekend is wat ze allemaal voor ons doen! Wanneer een medewerker ziek is, ben je als ondernemer toch heel betrokken en is het fijn een partij te hebben met kennis die met je meedenkt. Meer lezen

Arnhems Meisje

Arnhems Meisje

Waarom wij voor Kolibrie kiezen? Ik ben een half uurtje in de week bezig om voor 25 mensen de loonadministratie in orde te maken. Mijn medewerkers kunnen via een app alles bijhouden en hebben geen zorgen om geld. Zo kunnen we gewoon lekker met z'n allen knallen in de zaak. Meer lezen

Veelgestelde vragen over payroll

Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf?

Een payroll organisatie verschilt van een uitzendbureau doordat je zelf de werving en selectie verzorgt. Een payroll bedrijf heeft dus geen allocatiefunctie. Jij zoekt zelf de juiste mensen, maakt afspraken met de (nieuwe) medewerkers en werkt ze in. Je levert de gegevens van de payroll medewerkers aan bij de payroll organisatie en houdt zelf contact en binding met hen. Bij payrolling zijn medewerkers te allen tijde alleen inzetbaar bij de ondernemer die het payrollbedrijf heeft ingeschakeld. De medewerkers kunnen niet bij verschillende bedrijven worden ingezet, wat wel het geval is als er gebruik wordt gemaakt van een uitzendbureau.

Wat betekent payroll voor de werknemer?

Voor werknemers is het payrollbedrijf waar ze de arbeidsovereenkomst mee hebben de juridisch werkgever. Daar kunnen ze terecht voor al hun vragen omtrent vakantiedagen en ziekteverzuim. Tevens zorgt de payroller voor uitbetaling van de salarissen. In de praktijk merkt een werknemer verder weinig tot niets; tijdens het werk ben jij als ondernemer namelijk degene die de leiding heeft. De payrollmedewerkers zijn verzekerd van een tijdige en correcte verloning en hebben altijd inzicht in al hun gegevens via onze online tool of app. Daarnaast bieden payrollbedrijven vaak leuke extra's. Maar nog belangrijker: payroll biedt hen meer zekerheden dan ze denken. Lees hier alles over de voordelen voor medewerkers!

Meer weten?

Wij hebben een top 3 samengesteld van onderwerpen waar werkgevers en werknemers nog meer naar zoeken binnen onze website. Neem gerust een kijkje!

Cookies

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast de functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen wij ook analytische cookies.

Tevens plaatsen wij marketing cookies waardoor wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Meer weten? Lees hier alles over de cookies.

Wil je een optimale website gebruiken, dan is het nodig alle cookies te accepteren. Dat doe je door op "akkoord" te klikken. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen wij alleen de functionele en analytische cookies!

Akkoord