Kolibrie verlost u van de administratieve lasten en risico's Kolibrie icoon
Home    /    Payroll    /    Wat is payroll?

Wat is payroll?

Wat betekent payroll nou precies? Wat houdt het in om te gaan payrollen bij een payroll bedrijf? Het lijkt misschien een lastige constructie, maar dat is het niet! Payroll zorgt juist voor minder risico’s en optimale flexibiliteit, vooral bij calamiteiten en in onzekere tijden. Oftewel één zorg minder voor jou als ondernemer. Wij leggen het uit!

 

 

De betekenis van payroll

De definitie van payroll is het volgende: een bedrijf of organisatie geeft de verantwoordelijkheid voor haar werkgeverschap uit handen. Hierdoor komt het personeel in dienst van het payroll bedrijf. Door het uit handen geven van het werkgeverschap worden onder andere juridische en administratieve taken qua personeel overgedragen aan de payroll onderneming.
 

Wat betekent payroll voor de werkgever?

Letterlijk staat het woord payroll voor loonlijst. Werk je met een payroll bedrijf, dan staan medewerkers niet bij jou op de loonlijst, maar bij de payroll organisatie. Dit zorgt voor minder administratieve lasten en minder risico. De payrollorganisatie is juridisch gezien de werkgever en moet dus de salarisadministratie uitvoeren en voldoen aan alle verplichtingen die voortkomen uit cao en regelgeving. Jij bepaalt nog steeds zelf wie er werkt, op welk moment, hoe lang, op welke manier en voor welk salaris (uiteraard conform cao en minimumloon). Ook de administratie die hierbij komt kijken, is de taak van de payroll organisatie. Werken volgens een payroll constructie zorgt ervoor dat ondernemers zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun personeelsadministratie en daardoor meer tijd overhouden.
 

Wat zijn de voordelen van payroll voor een horecaondernemer?

Wij zetten de belangrijkste voordelen van payroll voor jou op een rijtje:

 

 • Minder administratieve lasten

  Met payroll geef je de afhandeling van jouw salarisadministratie volledig uit handen. Denk hierbij aan het opstellen van contracten, het doorvoeren van mutaties in de medewerkergegevens, het verzorgen van ziek- en herstelmeldingen, re-integratie en Wet Verbetering Poortwachter, het verstrekken van loonstroken, jaaropgaven etc. Vooral bij medewerkers die maar een korte periode in dienst zijn, zoals tijdelijke krachten en oproepkrachten, of bij calamiteiten is de administratie tijdrovend. Door deze uit handen te geven kun je je volledig richten op jouw core business.
   
 • Minder risico's en alles juridisch op orde

  Door gebruik te maken van payroll verleg je het juridisch werkgeverschap van jouw medewerkers en besteed je de naleving van de daarbij behorende wet-en regelgeving uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering en betalen van branche/sector premies. Door gebruik te maken van een payrollbedrijf loopt de ondernemer dus minder risico’s. Vooral bij calamiteiten en in onzekere tijden is het fijn te weten dat alles goed geregeld is.
   
 • Optimale flexibiliteit

  Indien je kiest voor payroll selecteer je zelf jouw (nieuwe) medewerkers. Jij bepaalt wie er wanneer en hoe vaak gaat werken en houdt ook de leiding op de werkvloer. Je geeft aan het payrollbedrijf door welke cao er van toepassing is. Het payrollbedrijf zorgt vervolgens voor de volledige administratieve verwerking en dat cao en wet-en regelgeving correct worden toegepast. Werken met een payroll organisatie zorgt dus voor optimale flexibiliteit.
   
 • Exact en direct de kosten inzichtelijk

  Payroll organisaties werken normaliter met een afgesproken all-in tarief, dit betekent dat jij een rekening krijgt per gewerkt uur! Dit tarief omvat alle verplichte onderdelen: loon, vakantiegeld, vakantiedagen, pensioenpremie en sociale lasten. Je bent dus direct op de hoogte van de exacte kosten per uur. Vergelijk dit eens met de situatie waarbij je zelf medewerkers in dienst hebt. Je betaalt eerst loon, daarna premies en loonbelasting en één keer per jaar het vakantiegeld. Kortom: jouw exacte loonkosten zijn in dit geval pas veel later bekend. Bij payrolling weet je echter direct waar je aan toe bent, wat zorgt voor een stabiele cashflow!

  Daarnaast zorgt werken met een payrollbedrijf ervoor dat je jouw medewerkers flexibel kunt inzetten, hierdoor heb je meer grip op jouw personeelsplanning en daarmee op de kosten.

  Om de kosten inzichtelijk te maken hebben wij een rekenvoorbeeld gemaakt voor het berekenen van jouw payroll kosten. 
   

Maar het grootste voordeel van payroll is toch wel: meer tijd en ruimte voor jou om te ondernemen zonder zorgen! We hebben alle voordelen van payroll voor jou en je medewerkers voor je op een rijtje gezet.
 

Verschil tussen payroll organisatie en uitzendbureau

Een payroll organisatie verschilt van een uitzendbureau doordat je zelf de werving en selectie verzorgt. Een payroll bedrijf heeft dus geen allocatiefunctie. Jij zoekt zelf de juiste mensen, maakt afspraken met de (nieuwe) medewerkers en werkt ze in. Jij levert de gegevens van de payroll medewerkers aan bij de payroll organisatie en houdt zelf contact en binding met hen. Payroll medewerkers worden exclusief aan de ondernemer uitgeleend. Van deze exclusieve terbeschikkingstelling is geen sprake bij een uitzendbureau, waar medewerkers voor verschillende opdrachtgevers ingezet kunnen worden.

 

Wat betekent payroll voor de werknemer?

Werknemers zullen praktisch gezien weinig merken van het feit dat hun juridische werkgever een payroll bedrijf is. Wat zijn precies de voor- en nadelen van payroll voor een werknemer?
 

Voordelen van payroll voor een werknemer

 • Betere secundaire arbeidsvoorwaarden - Een payrollbedrijf wordt soms verplicht door de cao om een deel van de loonsom uit te geven aan een opleiding. Zo heb jij de ruimte om te ontwikkelen.
 • Specialisten - Bij een payrollbedrijf wordt je altijd geholpen door een specialist. Ze doen niets anders dan loonadministratie en zijn altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. In tegenstelling tot een ondernemer die wellicht niet zo veel tijd en moeite in de administratie stopt, waardoor jij soms je loon later krijgt dan de bedoeling is, kan een payrollbedrijf jou perfect helpen.
 • Dezelfde arbeidsvoorwaarden - Payrollmedewerkers krijgen per 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die op de loonlijst van het bedrijf zelf staan. Zo is er geen onderscheid meer tussen medewerkers.
 • Zekerheid - Je hebt recht op doorbetaling bij ziekte, vakantiedagen en collectieve (sociale) verzekeringen en weet zeker dat dit altijd goed geregeld wordt.


Nadelen van payroll voor een werknemer

Voor werknemers zijn er eigenlijk maar weinig echte nadelen aan payroll. Doorgaans zal een medewerker weinig verschil merken tussen in dienst zijn bij een payroll bedrijf of bij de werkgever zelf. Er kan soms onderling sprake zijn van een verschil tussen medewerkers die vast in dienst zijn en medewerkers die in dienst zijn bij het payroll bedrijf, maar doorgaans is dat verschil weinig merkbaar. Uiteindelijk werken ze op de werkvloer nog steeds voor het bedrijf waar ze in dienst genomen zijn en wordt alleen de salarisadministratie uitgevoerd door het payroll bedrijf.

 

Het principe van payrolling is, voor jou als werknemer, niet veel anders dan het rechtstreeks in loondienst zijn bij een werkgever. Het bedrijf blijft gewoon jouw planning maken, je uren indelen en andere zaken oppakken. De salarisadministratie heeft je werkgever uit handen gegeven, dit wordt door het payrollbedrijf verwerkt. Daarnaast wordt het payrollbedrijf jouw juridische werkgever. Jij ontvangt dus je salaris vanuit de payroll onderneming, vaak wekelijks! Ook jouw ziekmelding moet doorgegeven worden aan het payrollbedrijf, net als je gewerkte uren en vakantiedagen.


Hoe werkt payroll bij Kolibrie voor een werknemer?

Bij Kolibrie zorgen wij ervoor dat de medewerkers prettig kunnen werken, zonder zorgen over salaris, regelingen of andere administratieve kwesties. En lekker werken betekent lekker leven! Het traject van inschrijving tot arbeidsovereenkomst verloopt digitaal en dus heel eenvoudig. 

 

Medewerkers kunnen in Kolibrie Online hun loonstrook ophalen, loonbetalingen opvragen en de hoogte van de reserveringen volgen. Jaarlijks ontvangen ze ook een digitale jaaropgave van Kolibrie en met al hun vragen kunnen ze terecht bij de helpdesk. Daarnaast bouwen ze pensioen op en zijn verzekerd tegen ongevallen op de werkvloer en tijdens woon-werkverkeer. Ook bestaat de mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering. 

 

Voor wie is payroll interessant?

Payroll is interessant voor zowel grote als kleine bedrijven. Het grote voordeel van payroll is dat je een hoop tijd kan besparen, flexibel blijft en minder risico loopt. Heb je veel medewerkers op de werkvloer rondlopen? Dan is personeelsadministratie iets dat vast veel tijd in beslag neemt. Ben je een kleinere ondernemer? Dan kan één zieke medewerker jou een hoop geld kosten. Door te gaan payrollen verminder je jouw risico's als werkgever en houd je tijd over om te doen wat jij belangrijk vindt!
 

Waarom payroll via Kolibrie?

Kolibrie is een echte specialist voor de horeca en levert al payroll service sinds 1994. Wij hanteren scherpe payroll all-in tarieven, zonder ingewikkelde overeenkomsten, waardoor jij exact weet waar je aan toe bent. Bovendien zorgt Kolibrie ervoor dat de payroll medewerkers prettig kunnen werken zonder zorgen over salaris én stimuleert Kolibrie dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Zo groeit jouw bedrijf.

 

 • Payroll voor nieuwe generatie medewerkers

  Jouw bedrijf groeit als medewerkers zichzelf ontwikkelen. En daar helpen we graag bij. Kolibrie werkt namelijk samen met GoodHabitz, dé online opleider van Nederland. Daarom krijgen alle medewerkers van Kolibrie, onbeperkt toegang tot meer dan 100 online trainingen. Van ‘persoonlijke effectiviteit’ tot ‘management‘, van ‘klantgerichtheid’ tot ‘teamwork’. Gevarieerd en to-the-point. Cadeautje van Kolibrie. Leren waar en wanneer je maar wilt, want daar houdt de nieuwe generatie medewerkers van. Hoe werkt het? 
   
 • Gecertificeerd payroll bedrijf

  Aangezien je met payroll het juridische werkgeverschap verlegt is het belangrijk samen te werken met een gecertificeerd payroll bedrijf. Jouw personeel is immers jouw meest kostbare bezit, dus is het vanzelfsprekend dat je wilt samenwerken met een betrouwbare partner. Kolibrie is een gecertificeerd payroll bedrijf. Zo zijn wij in het bezit van het SNA-keurmerk, voldoen wij aan alle verplichte afdrachten van de Belastingdienst en zijn wij met onze uitzendorganisatie Kolibrie Next lid van de brancheorganisatie Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU).

  Meer informatie? Wij hebben al onze payroll- en uitzendcertificeringen voor je op een rijtje gezet! 
   
 • Dé payroll organisatie voor leden van KHN

  Koninklijke Horeca Nederland ziet Kolibrie als dé juiste partner voor haar leden. Kolibrie is dan ook officieel partner van KHN en ziet deze samenwerking als een bevestiging van haar betrouwbaarheid.
   

Wil je vrijblijvend kennis maken? Neem contact met ons op.

Meest gestelde vragen

{{faq.title}}

Cookies

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast de functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen wj ook analytische cookies.

Tevens plaatsen wij marketing cookies waardoor wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Meer weten? Lees hier alles over de cookies.

Wil je een optimale website gebruiken, dan is het nodig alle cookies te accepteren. Dat doe je door op "akkoord" te klikken. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen wij alleen de functionele en analytische cookies!

Akkoord

Deze galerij is afgeschermd middels een wachtwoord.

Sluiten