Blogs / Hybride theaters
Voor alle theaters en poppodia is de corona periode een zware tijd geweest. Een tijd die veel onzekerheid en onduidelijkheid met zich meebracht. Zo ook voor Posttheater Arnhem. Maar dat betekent niet dat ze bij de pakken neer hebben gezeten, integendeel zelfs! Roel Coppelmans, directeur van Posttheater Arnhem vertelt in dit artikel onder andere over de innovaties die zij hebben doorgevoerd tijdens de corona periode en hun positieve blik op de toekomst.
De corona periode gebruikt voor nieuwe ontwikkelingen
De corona periode was een lastige tijd en bracht, zeker in het begin, veel extra regelwerk met zich mee. Voorstellingen moesten continu verplaatst worden en reserveringen afgezegd. Vanaf het moment dat de theaters definitief dicht moesten, maakte het regelwerk plaats voor onzekerheid. Maar Posttheater Arnhem liet zich niet uit het veld slaan. Zij hebben de periode tijdens de lockdown juist ingezet om zich te richten op het doorvoeren van innovaties, zowel op het gebied van verduurzaming als op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals het ‘V-ticket’.Enerverende innovaties en groene verduurzaming
In Posttheater Arnhem heeft altijd al een cameraopstelling gehangen. Tijdens de corona periode is dit concept doorontwikkeld naar een geavanceerder systeem en is er een streaming studio gebouwd. Het ontwikkelen van het V-ticket is de vervolgstap hierop geweest. Met een V-ticket kunnen mensen live meekijken met een voorstelling, bijvoorbeeld vanuit huis, het openbaar vervoer of wat denk je van het ziekenhuis. Ook kunnen de streaming studio's worden ingezet voor sociaal culturele verhuur. Door deze nieuwe productontwikkelingen kunnen er nieuwe doelgroepen worden bereikt. Daarnaast heeft het Posttheater de periode tijdens de lockdown gebruikt om het gebouw te verduurzamen. Zo is het pand onder andere voorzien van zonnepanelen, vloerisolatie en cv warmtepompen. Het is wel duidelijk dat het Posttheater niet stilgezeten heeft tijdens de crisis!Payroll een uitkomst!
“Voor het Posttheater Arnhem is de inzet van payroll via Kolibrie echt een uitkomst; je staat als kleine culturele instelling anders altijd onder druk. Er moet namelijk met heel weinig middelen en arbeidstijd, heel veel gerealiseerd worden”, aldus Roel Coppelmans. De werving van personeel verzorgt de organisatie zelf, maar de verloning en het werkgeverschap verloopt via Kolibrie. De samenwerking wordt door Posttheater Arnhem als zeer fijn en prettig ervaren. Het haalt veel druk weg en de relatie met het personeel wordt zelfs als beter ervaren, doordat de verantwoordelijkheid van het werkgeverschap grotendeels uit handen wordt genomen.De organisatie is heel tevreden met hun stabiele personeelsbestand, sommige van de medewerkers zijn zelfs al meer dan 25 jaar met hen verbonden.
“Wij zijn een theater dat met heel weinig input een maximale output creëert”, aldus Roel Coppelmans
Op naar hybride theaters
Posttheater Arnhem ziet de toekomst erg optimistisch tegemoet en is erg blij met alle innovaties en nieuwe productontwikkelingen, waardoor er nieuwe klanten bediend kunnen worden. Het besef dat theaters blijvend zullen veranderen kwam bij hen al ruim een jaar geleden. Ze zijn dan ook hard bezig om het concept ‘hybride theaters’ door te ontwikkelen. Dat houdt in dat theaters zowel online als fysiek live voorstellingen moeten kunnen presenteren en er dus een combinatie aanbod van beide diensten ontstaat. In het aankomende theaterseizoen (september 2021 tot mei 2022) staan er al 140 artiesten op de planning. Ten slotte wordt er uitgekeken naar de mijlpaal van hun 30-jarig bestaan in september 2022. Roel Coppelmans is dan zelf ook al 30 jaar verbonden aan het Posttheater Arnhem. Een prachtige prestatie!Beeldmateriaal: Roel Coppelmans ©De Gelderlander 11-06-2015
Fotograaf: Gerard Burgers