Blogs / Stamtafel
Belangrijk in ieder horecabedrijf: de stamtafel. Tijdloos en te vinden in vrijwel ieder horeca-interieur. De stamtafel in mijn eerste horecabedrijf staat mij levendig voor de geest. Ik begon er ’s ochtends met een bak koffie en een gezellig gesprek met de werkster. Zij was bijna klaar met de dagelijkse poetswerkzaamheden en voor mij begon een nieuwe horecadag met hopelijk een goed gevulde stamtafel.
In sommige bedrijven is de stamtafel verworden tot het exclusieve domein van de eigenaar. Stapels papieren, een dikke reserveringsagenda en privé-spullen lijken een territorium af te bakenen. Andere stamtafels nodigen juist uit om plaats te nemen en deel te nemen aan het gesprek. Je koopt je in door een rondje te geven en de avond kan niet meer stuk.
Laatst zat ik in Drente aan een stamtafel. Om mij heen de eigenaren en nog een aantal jonge horecaondernemers. De gemiddelde leeftijd lag ruimschoots onder die van mij en het aandeel vrijgezellen was hoog. Wat begon met grappen over de liefde en alles wat daar bij komt kijken, groeide uit tot een serieus gesprek over relaties. Want voor hardwerkende ondernemers valt het niet mee om een relatie op te bouwen. Immers, niet elke levenspartner is enthousiast over de horeca. Natuurlijk hebben we die avond ook hard gelachen en het nodige gedronken. En de volgende ochtend realiseerde ik me dat dit een echt stamtafel-gesprek was. Een gesprek over andere zaken in het leven die ook belangrijk zijn, aangevuld met recht-voor-zijn-raap grappen en doorspekt met horeca-anekdotes. Zo hoort een stamtafel te zijn. Daarom: lang leve de stamtafel!
Laatst zat ik in Drente aan een stamtafel. Om mij heen de eigenaren en nog een aantal jonge horecaondernemers. De gemiddelde leeftijd lag ruimschoots onder die van mij en het aandeel vrijgezellen was hoog. Wat begon met grappen over de liefde en alles wat daar bij komt kijken, groeide uit tot een serieus gesprek over relaties. Want voor hardwerkende ondernemers valt het niet mee om een relatie op te bouwen. Immers, niet elke levenspartner is enthousiast over de horeca. Natuurlijk hebben we die avond ook hard gelachen en het nodige gedronken. En de volgende ochtend realiseerde ik me dat dit een echt stamtafel-gesprek was. Een gesprek over andere zaken in het leven die ook belangrijk zijn, aangevuld met recht-voor-zijn-raap grappen en doorspekt met horeca-anekdotes. Zo hoort een stamtafel te zijn. Daarom: lang leve de stamtafel!