Home    /    Blogs    /    Stamtafel

Stamtafel

Belangrijk in ieder horecabedrijf: de stamtafel. Tijdloos en te vinden in vrijwel ieder horeca-interieur. De stamtafel in mijn eerste horecabedrijf staat mij levendig voor de geest. Ik begon er ’s ochtends met een bak koffie en een gezellig gesprek met de werkster. Zij was bijna klaar met de dagelijkse poetswerkzaamheden en voor mij begon een nieuwe horecadag met hopelijk een goed gevulde stamtafel.

In sommige bedrijven is de stamtafel verworden tot het exclusieve domein van de eigenaar. Stapels papieren, een dikke reserveringsagenda en privé-spullen lijken een territorium af te bakenen. Andere stamtafels nodigen juist uit om plaats te nemen en deel te nemen aan het gesprek. Je koopt je in door een rondje te geven en de avond kan niet meer stuk.

 

Laatst zat ik in Drente aan een stamtafel. Om mij heen de eigenaren en nog een aantal jonge horecaondernemers. De gemiddelde leeftijd lag ruimschoots onder die van mij en het aandeel vrijgezellen was hoog. Wat begon met grappen over de liefde en alles wat daar bij komt kijken, groeide uit tot een serieus gesprek over relaties. Want voor hardwerkende ondernemers valt het niet mee om een relatie op te bouwen. Immers, niet elke levenspartner is enthousiast over de horeca. Natuurlijk hebben we die avond ook hard gelachen en het nodige gedronken. En de volgende ochtend realiseerde ik me dat dit een echt stamtafel-gesprek was. Een gesprek over andere zaken in het leven die ook belangrijk zijn, aangevuld met recht-voor-zijn-raap grappen en doorspekt met horeca-anekdotes. Zo hoort een stamtafel te zijn. Daarom: lang leve de stamtafel!

Over de auteur

Ton Lenting (1955) werkt sinds 1974 in de horeca. Hij opende in 1979 zijn eerste bedrijf: café De Stoof in Nijmegen. Hij kreeg de smaak van het ondernemen te pakken en bezat onder meer ook Café de Fuik, Café de Fiets, Café Restaurant de Waag, Restaurant en partycentrum de Goffertboerderij en een cateringbedrijf voor grootschalige evenementen. Naast het ondernemerschap begon Ton Lenting in 1990 horeca training en adviesbureau Lenting & Partners. Sindsdien verzorgt hij cursussen & opleidingen, coacht ondernemers en ondersteunt bedrijven bij het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Lees meer
Lees minder
Vorige 2 / 6 Volgende

Welkom! Kolibrie deelt cookies uit wanneer u een van onze websites bezoekt.

Sorry, geen lange vingers, biscuits of gevulde koeken die uw eetlust bederven. Maar kleine (tijdelijke) tekstbestanden voor uw pc.
Dankzij cookies hoeft u niet steeds dezelfde informatie in te voeren of te downloaden wanneer u bij ons terugkomt. Lekker handig!
Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke en statistiek-cookies helpen ons de site te verbeteren.
Wilt u liever een optimaal werkende website? Laat dan alle vinkjes staan. Meer info

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Akkoord