Home    /    Blogs    /    Speciaalbier: doe-het-nu!

Speciaalbier: doe-het-nu!

Je bent gewaarschuwd: ik kan uren praten over bier. Over de smaak - of beter gezegd: de smaken - van bier en over de brouwerswereld. Over bieren zó bitter dat je tanden gaan klapperen, over warme en koude brouwers of over fervent whiskeyliefhebbers die switchten naar bier. Ik doe ook niets liever dan praten over bier. En toehoorders zijn er meer dan genoeg. Daarmee bedoel ik te zeggen dat veel mensen het interessant vinden. Jouw gasten dus ook. Er is nog nooit zoveel aandacht geweest voor speciaalbieren als nu. We staan op het hoogtepunt van de bierrevolutie. Dus, mocht je nog weinig met speciaalbieren doen: doe-het-nu. Geen idee hoe en wat? Hierbij een aantal tips!
 

Tip 1

Een goede bierkaart bestaat uit drie categorieën. Je hebt als eerste een aantal vaste bieren op de tap of op fles. Daarnaast is ruimte voor seizoensbieren. We kennen natuurlijk allemaal de herfstbok, maar er zijn ook zeker mooie lentebokken of zomerbieren. En als laatste serveer je één of meerdere vernieuwende bieren. Bieren waarmee je gasten echt verrast. Die koop je beperkt in, dus op = op. Hiermee kun je naar hartelust experimenteren en variëren.

 

Tip 2

Let op kwaliteit. In onze Bierista-opleiding leer je van alles over bier en je leert goed en slecht bier van elkaar te onderscheiden. Bovendien laten we je kennis maken met veel brouwers. Die zitten vol passie en energie als ze jou mogen vertellen over hun smaakvolle bieren. Die twinkeling in de ogen van echte brouwers, zegt meer dan genoeg!

 

Tip 3

En laatste tip: laat niet jouw eigen smaak de boventoon voeren. Dat geldt zeker voor de geoefende bierdrinkers. Vergeet niet dat jouw smaak vaak meer ontwikkeld is dan die van de ontdekkende bierliefhebber. Het is geen goed idee die gast direct een Imperial IPA of een complex bier vol geroosterde bitterheid voor te zetten. Bied voor iedereen wat wils, dus voor zowel de ontdekkers, de gevorderde bierdrinker als de ‘die hard’ bierliefhebber.

 

Al dat proeven en ontdekken is natuurlijk geweldig. Maar vergeet op die spannende zoektocht ook niet om met regelmaat gewoon te genieten van zo’n mooi glas bier. Daar is het tenslotte voor gemaakt!

 

Over de auteur

Alain Schepers (1972) richtte in 2013 bierblog Bierista op. Hij volgde de opleiding tot Diplom Biersommelier, schreef ‘Een wereld vol bier’ en brouwde samen met Steve Gammage in 2013 het Abdicatiebier voor koning Willem-Alexander. Bierista groeide en Alain startte met internetondernemer Maurice Buijs de Bierista Bieropleiding. Deze biercursus groeide binnen een jaar uit tot de grootste bieropleiding van Nederland.

Lees meer
Lees minder
Vorige 3 / 6 Volgende

Welkom! Kolibrie deelt cookies uit wanneer u een van onze websites bezoekt.

Sorry, geen lange vingers, biscuits of gevulde koeken die uw eetlust bederven. Maar kleine (tijdelijke) tekstbestanden voor uw pc.
Dankzij cookies hoeft u niet steeds dezelfde informatie in te voeren of te downloaden wanneer u bij ons terugkomt. Lekker handig!
Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke en statistiek-cookies helpen ons de site te verbeteren.
Wilt u liever een optimaal werkende website? Laat dan alle vinkjes staan. Meer info

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Akkoord