Minder tijd kwijt aan de personeelsadministratie
Het opmaken van arbeidsovereenkomsten, aanmelden arbodienst en het volgen van cao en wetswijzigingen; allemaal voorbeelden van dingen die je als ondernemer niet meer hoeft te doen als je gaat payrollen. Ook niet voor tijdelijke medewerkers en oproepkrachten. Dat bespaart je een hoop tijd, kopzorgen én risico. Daarnaast ben je beter bestendig tegen flexibele omstandigheden, zoals bij seizoenswerk.
Juridisch werkgeverschap verleggen
Als werkgever heb je verantwoordelijkheden en verplichtingen. Door jouw medewerkers bij een payrollorganisatie op contract te zetten, verleg je die verantwoordelijkheden en risico’s, zoals bij ziekte en ontslag. Kies je daarbij voor een gecertificeerd payrollbedrijf, dan ben je ook nog eens bij de Belastingdienst gevrijwaard. Kijk daarom altijd of het payrollbedrijf is opgenomen in het register van Stichting Normering Arbeid (SNA).
Deskundige helpdesk waar je altijd terecht kan
Wet- en regelgeving veranderen snel en vaak. Daarnaast kloppen je medewerkers regelmatig bij je aan met allerlei vragen over loonstroken, vakantiedagen en ziekmeldingen. Door te payrollen krijgen medewerkers de kans om al deze vragen te richten aan een helpdesk. Hier worden ze altijd netjes te woord gestaan en weet je zeker dat ze een deskundig antwoord krijgen. Heb je als ondernemer zelf vragen? Geen zorgen, jouw vaste helpdeskmedewerker staat je graag te woord.
Personeelskosten helder inzichtelijk
Door te payrollen weet je iedere maand precies wat je aan jouw medewerkers kwijt bent. Je komt niet voor nare verrassingen te staan met betrekking tot heffingen, verzekeringen en premies. De payrollorganisatie zorgt dat dit goed geregeld is en rekent jou één duidelijk bedrag. Wel zo handig!
Onderdeel van een team
Jouw medewerker is gewoon onderdeel van jouw team. Jij als ondernemer voert namelijk zelf de werving en selectie uit. De payrollorganisatie neemt alleen de personeelsadministratie en salarisadministratie over en niet de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Zo blijf je altijd verbonden met jouw team terwijl wij op de achtergrond zorgen dat alles netjes geregeld is.
Dezelfde of zelfs betere arbeidsvoorwaarden
Jouw medewerker die via het payrollbedrijf werkt heeft dezelfde rechten (en dus ook salaris bijvoorbeeld) als een medewerker die bij jou in dienst is. Onderling is er geen verschil tussen de medewerkers. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor een medewerker via een payrollbedrijf zijn gelijk aan wanneer een medewerker bij jou op contract staat. Wél hebben sommige payrollbedrijven interessante extra’s voor jouw medewerker zoals korting op de collectieve zorgverzekering en andere leuke winkels en uitjes en toegang tot leerzame online trainingen via bijvoorbeeld GoodHabitz.
Doorbetaling bij ziekte en faillissement
Als jouw medewerker ziek is, krijgt hij ziektegeld in plaats van salaris dus het inkomen valt niet weg. Daarnaast worden de medewerkers goed begeleid door een verzuimafdeling. Ziek zijn is natuurlijk niet leuk. We proberen dan ook zoveel mogelijk de situatie te verzachten, waardoor de medewerker hopelijk gezond en zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Tevens zijn de medewerkers beschermd bij faillissement van de opdrachtgever. Het payrollbedrijf zorgt voor doorbetaling van het salaris en gaat samen met de medewerker op zoek naar een nieuwe baan. De algemene voorwaarden zijn op bovenstaande van toepassing.
Kosten van payroll
Het uitbesteden van de personeelsadministratie en de salarisadministratie brengt extra kosten met zich mee. Die kosten zitten opgenomen in het uurtarief dat je betaalt aan de payrollorganisatie. Het brutosalaris en de afdrachten zijn uiteraard hetzelfde. In de praktijk blijkt de meerprijs voor de dienstverlening van het payrollbedrijf niet op te wegen tegen de risico's en tijd die het jou als ondernemer bespaart - tijd waarin je andere dingen kunt doen die jouw bedrijf verder brengen. Om alle kosten inzichtelijk te maken hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt om je payroll kosten te berekenen.Geen 100% ontzorging
Hoewel je op gebied van personeelsadministratie en loonadministratie veel werk uit handen geeft, blijft de werving en selectie van jouw nieuwe medewerker bij jou liggen. Alleen op die manier houd je zelf grip op de samenstelling van jouw eigen team en dus jouw eigen dienstverlening. Payroll is dus geen 100% ontzorging op het gebied van personeel, maar het neemt wel een hoop zorgen weg. Je kunt het het beste zien als een verzekering waarmee je jezelf verzekerd tegen de administratieve en financiële risico's van het in dienst hebben van personeel.Binding met het bedrijf
We horen regelmatig van ondernemers dat medewerkers bang zijn binding met het bedrijf te verliezen. Ook voor ondernemers een reden voor twijfel ten aanzien van payroll. Het is in ieder geval een veelgehoord nadeel, waar we graag meer over vertellen.Bij payroll werkt een medewerker voor jou en heeft met jou en de directe collega’s het meeste contact. Alleen wanneer hij of zij vragen heeft over de arbeidsovereenkomst, salarisbetaling of bij de begeleiding van een ziekmelding, heeft hij contact met de payrollorganisatie. Het zijn dus met name de praktische zaken die het payrollbedrijf overneemt. Alles wat juist bepaalt hoe sterk de binding is tussen het bedrijf en de medewerker speelt zich af op de werkvloer en blijft dus onveranderd.
Het is wel belangrijk dat je een payrollorganisatie kiest die een goed bereikbare helpdesk heeft. Zo heeft jouw medewerker het gevoel dat hij of zij altijd bij iemand terecht kan en dat vertaalt zich naar plezier op de werkvloer!
Zekerheid en arbeidsvoorwaarden
Het uit handen geven van de personeelsadministratie en daarmee opeens op de loonlijst komen te staan van een externe partner is altijd spannend voor alle partijen en kan veel onzekerheden oproepen. Medewerkers vragen zich af hoe baanzeker ze zijn en wat dit betekent voor hun arbeidsvoorwaarden en ervaren dit in eerste instantie als potentieel nadeel van payroll.Payroll biedt hen echter meer zekerheden dan dat ze denken. Zo zijn de arbeidsvoorwaarden, zoals al eerder benoemd, minimaal even goed als die van hun collega's die niet op de payroll staan en vaak zelfs beter, aangezien payrollbedrijven door hun volume extra voordelen aan medewerkers kunnen aanbieden. Ook wet-en regelgeving voor ziekte, contracten en ontslag zijn gelijk. Tevens wordt er streng gecontroleerd op naleving van de regels binnen de flexbranche. Verder beschermt payroll de medewerker bij faillissement; iets waar zij niet tegen beschermd zijn als zij direct in dienst zijn van een bedrijf.
Meest gestelde vragen
Voor wie is payroll geschikt?
Wat zijn de payrollkosten?
Waar moet ik op letten als ik payrollbedrijven wil vergelijken?