
Stadsschouwburg De Harmonie
Al 150 jaar vormt Stadsschouwburg De Harmonie het bruisende culturele hart van Leeuwarden. Toentertijd opgericht als een stichting met een nobel doel: cultuur toegankelijk maken voor alle lagen van de bevolking, niet alleen voor de elite. Dit fundament van inclusiviteit is actueler dan ooit en vormt de rode draad in de missie van De Harmonie. Ook dit speciale jubileumjaar zijn alle activiteiten van de schouwburg gericht op het verbinden van een zo breed mogelijk publiek.
Inclusiviteit en diversiteit
Uddo van der Meulen is als coördinator hospitality verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en alle flexwerknemers en hij omarmt deze visie als geen ander. Wat De Harmonie volgens hem bijzonder maakt is de diversiteit van het culturele aanbod. Van zware klassieke stukken tot een optreden van Frans Bauer. “Vorige week nog; in de ene zaal werden leden van de voedselbank getrakteerd op snert en optredens, terwijl in de andere zaal het Friesch Jeugdconcert speelde tijdens een zakelijk evenement van de ABN-AMRO". Dit diverse programma zorgt niet alleen voor een constant veranderend publiek maar maakt werken in de hospitality ook uniek en dynamisch.
Het hart van De Harmonie
Het Kolibrie-horecateam van De Harmonie bestaat, zoals te verwachten in deze historische universiteitsstad, grotendeels uit studenten. Wat hen uniek maakt is dat ze te omschrijven zijn als creatief en vrij. “Dit creëert niet alleen een bijzondere werksfeer, maar leidt ook tot spontane muzikale optredens, zoals tijdens de afgelopen kerstborrel”.
Het binden van personeel is cruciaal voor Uddo, “Alle Kolibrie-medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van De Harmonie-familie". Hier investeren we constant in, variërend van sinterklaascadeaus tot hospitality trainingen en gratis toegang tot voorstellingen. “We hebben zelfs één keer per jaar een speciale Kolibrie-dag met teambuildingactiviteiten om de onderlinge band nog meer te versterken.”
Ontzorgt door Kolibrie
Uddo heeft in zijn aanzienlijke loopbaan in de hospitality met veel verschillende payrollbedrijven samengewerkt. Voor hem springt Kolibrie er echt uit door professionaliteit, efficiëntie en snelheid. Het online Kolibrie platform vereenvoudigt het beheer van administratieve taken enorm: “Ik hoef niet meer met losse sheets te werken, of tien keer te bellen naar een helpdesk. Alles is makkelijk en in één keer digitaal te regelen in hun systeem”.

Uitdagende toekomstmuziek
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals het personeelsverloop doordat studenten stage gaan lopen of afstuderen en naar de Randstad vertrekken. En ook in Leeuwaren is er vanzelfsprekend de groeiende concurrentie om horecapersoneel. Uddo benadert deze uitdagingen proactief. Zo is hij het afgelopen jaar begonnen met functioneringsgesprekken en het vragen van feedback aan (oud)werknemers. Dit niet alleen om van hen te leren wat beter kan in het bedrijf, maar ook om ervoor te zorgen dat zij zich gehoord en gezien voelen. Nog een ander voorbeeld van een innovatief en inclusief personeelsbeleid dat Uddo voor de toekomst in petto heeft is het uitbreiden van de samenwerking van vrijwilligers met het vaste hospitality team. Hij legt uit: “Niet om het betaalde personeel te vervangen, maar om ze te ontlasten en uitdagender werk te kunnen bieden. En de vrijwilligers komen zo gelijk wat meer onder de mensen”.
Zelfs na 150 jaar blijft de stadsschouwburg een onmisbare spil in de samenleving van Leeuwarden, met het vermogen om relevant te blijven en een centrale rol te vervullen in het samenbrengen van mensen van alle achtergronden. Een mooie uitkomst, waar ook Kolibrie de Harmonie in blijft ondersteunen, ontzorgen en bijdragen.