Referenties  /  Restaurant Het Achterhuis

Restaurant Het Achterhuis

Restaurant het Achterhuis ligt pal boven de visafslag van Urk, met een prachtig uitzicht over het oude dorp, de haven en het IJsselmeer. “Verser dan hier krijg je je vis niet, we zitten letterlijk op de vulkaan”. In hun sfeervolle restaurant brengen vader Pieter en zoon Bas een levendig eerbetoon aan de visserij-industrie waar het voormalige eiland Urk om bekend staat. Ze bieden een smaakvolle kaart met simpele, goede gerechten: “Goede paling, grote zalm, geen gezeur!”.

Wars van sterallures

Tegenwoordig kennen veel mensen het dorp vooral van de populaire serie met markante Urkers zoals Teun Föhn, Ab en Greetje. Tv-kijkend Nederland smulde van de sensatieverhalen en het toerisme op Urk explodeerde. Voor Bas en Pieter, eigenaren van Restaurant Het Achterhuis en Café-Restaurant AanEen, is de ophef rondom de serie wat overdreven. "Hardwerkende, nuchtere mensen, maar ook grote genieters. Dat is hoe je Urkenaren het beste kunt omschrijven”, aldus Pieter.
Quote Restaurant Het Achterhuis
Bas van Restaurant Het Achterhuis

Familitradities

In Het Achterhuis voel je de geschiedenis en de sterke familieband. Urk is een plek van tradities, waar je onbewust de voetsporen van voorgaande generaties volgt. Dit geldt ook voor Pieter, hij volgde zijn vader -een geboren horecaman- op en voor Bas, die vervolgens vanzelfsprekend het stokje weer van zijn vader overnam. Bas: “Je denkt er eigenlijk niet eens over na, je wilt als kleine jongen gewoon doen wat je vader doet”. De familie woont allemaal bij elkaar in de buurt, ze werken samen en op vrije dagen drinken ze samen een biertje. Volgens Pieter kan het goed botsen tussen hem en zijn zoon, “maar oud en nieuw vult elkaar goed aan. We houden elkaar scherp en zorgen voor elkaar”.

Vernieuwing en slim ondernemen

Horecabazen in hart en nieren, maar misschien nog wel beter te omschrijven als slimme ondernemers met een grote focus op ergonomisch werken en innovatie. “Het is noodzakelijk om met de tijd mee te gaan en goed te blijven nadenken hoe dingen nog slimmer en efficiënter kunnen”, volgens Bas. “Onze zaak is gigantisch groot, wij ontvangen hier hele busladingen mensen, feesten en partijen, vrachtwagenchauffeurs en noem maar op”. Daarom hebben ze tegenwoordig op meerdere strategische plekken kassa’s geplaatst, om zo opstoppingen van personeel te voorkomen. Alle looproutes zijn verkort en de bar is volledig verbouwd en gemoderniseerd. Ook is de drankvoorraad naar boven verhuist zodat je niet steeds naar de kelder hoeft om de bar bij te vullen.

Zeker niet lui

“Soms zijn het de relatief kleine dingen, die je zoveel gemak opleveren”, aldus Bas. “Nu kunnen we veel efficiënter werken en werk dat we eerst met vier man deden, doen we nu met z'n tweeën”. Ook de keuken hebben ze voorzien van de modernste apparatuur en slimme logistieke oplossingen. Pieter: “Om rendabel te zijn moet een kok tegenwoordig bijna het dubbele omzetten ten opzichte van toen ik in de keuken begon”. Hun bergen kennis en ervaring hebben Pieter en Bas ook in kunnen zetten bij de bouw en inrichting van hun andere bedrijf: Café AanEen in Emmeloord. “We noemen dit ook wel gekscherend de luie-mensen-zaak". Aan alles is gedacht om zo efficiënt mogelijk bezig te zijn. Hiervoor hebben ze ook veel bij andere bedrijven gekeken, hoe het wel of juist helemaal niet moet. “Wij zijn heel stabiel”, vertelt Bas. “Veel bedrijven die schieten de lucht in en vallen net zo hard weer om. We blijven gewoon altijd rustig ons ding doen. We doen waar we goed in zijn, niet teveel gekkigheid”. 

Goed is goed

Bas en Pieter staan echt klaar voor hun medewerkers. Ook de medewerkers zijn heel loyaal aan het bedrijf en aan de familie. “Sommige van deze gasten zijn als broekie bij mij in de leer geweest als kok. Ze zijn een paar jaar uitgevlogen, hebben kinderen gekregen en nu werken ze alweer jaren bij ons”, vertelt Pieter. Ook in Kolibrie hebben de heren een trouwe partner gevonden. “Het kost misschien wat meer geld, maar het scheelt ook gewoon een hele bak werk en zorgen. En de wetgeving verandert continu. Dan heb je eindelijk in je hoofd zitten hoe iets werkt en dan wordt alles weer anders”. Wat ze ook erg waarderen is dat hun contactpersonen bij Kolibrie niet te beroerd zijn om te leren. Zo ging er nog wel eens wat mis toen ze met een nieuw systeem gingen werken. “Mensen en techniek, dat is toch altijd even aan elkaar wennen”, aldus Bas. “Uiteindelijk kunnen we nu alle zelfde administratie op een snellere en makkelijkere manier doen, daar zijn we heel blij mee!”. 
Pieter  van Restaurant Het Achterhuis

Over Het Achterhuis

Restaurant Het Achterhuis bevindt zich in het schilderachtige havengebied van Urk. Hier valt te genieten van een adembenemend panorama over het oude dorp en het IJsselmeer. Prachtige vergezichten, betoverende zonsondergangen en de levendige bedrijvigheid in de haven maken ieder bezoek onvergetelijk. Kom genieten van de veelgeprezen keuken, snelle en vriendelijke bediening, en een uitzicht dat werkelijk spectaculair is. Het team van Het Achterhuis heet u van harte welkom in dit prachtige etablissement op Urk!

Cookies

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast de functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen wij ook analytische cookies.

Tevens plaatsen wij marketing cookies waardoor wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Meer weten? Lees hier alles over de cookies.

Wil je een optimale website gebruiken, dan is het nodig alle cookies te accepteren. Dat doe je door op "akkoord" te klikken. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen wij alleen de functionele en analytische cookies!

Akkoord