Kennisbank  /  Wet- en regelgeving  /  Horeca schalen

Kennisbank

Wet- en regelgeving

Horeca schalen

Wanneer je in dienst treedt bij een bedrijf wordt het salaris dat je ontvangt bepaald op basis van loonschalen. De betreffende loonschalen staan beschreven in de cao die geldt in de branche waarin je werkt. De horeca hanteert de horeca cao. Hoe gaan loonschalen in de horeca precies te werk?

Medewerker bediening serveert kop koffie aan gast en kijkt lachend in camera

Horeca cao

Wat is nou precies een cao? Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. De horeca cao is specifiek van toepassing op de horeca. Deze cao wordt opgesteld door werknemersverenigingen FNV, CNV en de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

In de cao worden bepaalde arbeidsvoorwaarden beschreven waar horecaondernemers zich aan moeten houden. Zo is er voor horecamedewerkers vastgelegd wat de loonafspraken zijn en welke loonschalen hierbij horen. De horeca cao wordt meestal Algemeen Verbindend Verklaard (AVV). Dit houdt in dat de cao moet worden toegepast door alle werkgevers in de horeca. Wil je hier meer over weten? Dan verwijzen we je naar het artikel “Horeca cao” dat te vinden is in onze kennisbank.
 

Loonschalen horeca

De cao van de horeca werkt met loonschalen. Dit is vastgelegd in een zogenaamde loontabel, net zoals je gewend bent met het minimum(jeugd)loon. Een loontabel wordt ook wel een loongebouw genoemd. De tabel en de afspraken die gemaakt zijn over het loon worden vastgelegd in de horeca cao. Een andere benaming voor de loonschaal is salarisschaal.

Bij een bepaalde functie hoort een loon- of salarisschaal met een reeks bedragen, gerangschikt van laag naar hoog. In de schaal is bepaald wat het minimum en maximum loon van een medewerker met deze functie gaat worden. Deze stappen in de schaal worden ook wel treden genoemd. De ervaring van medewerkers is bepalend voor de trede waarin ze ingeschaald zullen worden. Doorgroei binnen de loonschaal is mogelijk door periodieke verhogingen. Hier zit echter wel een maximum aan. Mocht dat het geval zijn, dan ontvangt de medewerker alleen cao-verhogingen die eventueel van toepassing zijn. Een andere optie om door te kunnen groeien is door middel van promotie of doorstroom naar een andere functie. Hierdoor kan de medewerker alsnog in een hogere loonschaal uitkomen.

Het aantal loonschalen en hoe de schalen worden benoemd is verschillend per cao. In de cao van de horeca zijn de loonschalen gelinkt aan verschillende referentiefuncties. Deze functies zijn voor de horeca vastgelegd. Benieuwd naar wat die zijn? De referentiefuncties zijn terug te vinden in het ‘Handboek Referentiefuncties Horeca’.

In de horeca wordt er binnen de loonschalen en de referentiefuncties onderscheid gemaakt tussen vakkrachten en niet-vakkrachten. Wanneer ben je precies een vakkracht (oftewel, vakervaren)? Een werknemer is een vakkracht wanneer hij 18 jaar of ouder is en beschikt over een erkend vakdiploma met betrekking tot de functie. Indien een werknemer niet over een vakdiploma beschikt wordt hij vakervaren op het moment dat hij 1.976 ervaringsuren heeft opgebouwd in de betreffende functie. Vanaf dit moment kan de medewerker op de bijbehorende functiegroep en loonschaal worden ingedeeld, aangezien hij vanaf dat moment een officiële vakkracht is. Ben je ouder dan 18 jaar en ingedeeld in functiegroep 5 of hoger op basis van het ‘Handboek Referentiefuncties Horeca’?
Dan word je standaard al als een vakkracht gezien.
 

Hoe bepaal je in welke schaal je valt?

Er zijn twee dingen van belang om te bepalen in welke schaal, die beschreven staat in de cao, je valt:
 

  • Wat is mijn functie binnen het bedrijf en welke loonschaal hoort daarbij?
    Je functie wordt beschreven in je arbeidscontract. Daarnaast kun je de functiematrix uit de cao raadplegen om te bepalen wat jouw functie is. De algemene regel is dat je meer betaald krijgt naarmate de functie hoger gewaardeerd wordt in de functiematrix. Het is dus van belang om jouw precieze functie te weten. De zwaarte van jouw functie wordt bepaald door jouw kennisniveau (denk aan opleidingen, cursussen, relevante werkervaring), de verantwoordelijkheden die je draagt en de moeilijkheidsgraad van het werk dat je verricht.
     
  • Hoeveel jaren ervaring heb je opgebouwd?
    Hierbij draait het doorgaans wel om relevante werkervaring. Ook hiervoor geldt: meer ervaring zorgt dat je hoger ingeschaald wordt.
     

​Je wordt bij een nieuwe baan ingeschaald op basis van ervaring, opleidingsniveau en zoals net genoemd, functie. Tijdens de sollicitatieprocedure krijg je de kans om te onderhandelen over de trede waarop je wordt ingeschaald. Wil je een idee krijgen in welke loonschaal je komt te vallen? Dit kun je doen door je huidige functie en werkervaring met elkaar te combineren en op te tellen.

Als je jonger bent dan 21 jaar dan heb je te maken met het minimumjeugdloon en wordt je niet ingeschaald binnen de loonschaal. Het minimumloon is afhankelijk van je leeftijd en stijgt naarmate je ouder wordt. Meer weten? Lees dan ons kennisbankartikel over "Minimumjeugdloon".
 

Loonschalen horeca 2024

Elk half jaar worden er wijzigingen aangebracht in het minimumloon en de loonschalen. Dit gebeurt altijd op 1 januari en 1 juli.

De loonschalen per 1 januari 2024 kun je terugvinden in de cao loontabel.
 

 

 

Wat kost een medewerker?

Wat kost een medewerker?

Weet jij wat het in dienst hebben van een horeca medewerker kost? Wij hebben alle kosten en premies voor je op een rijtje gezet!

Download de infographic

Cookies

Om je beter te helpen gebruiken wij cookies. Naast de functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen wij ook analytische cookies.

Tevens plaatsen wij marketing cookies waardoor wij en derde partijen jouw internetgedrag kunnen volgen. Meer weten? Lees hier alles over de cookies.

Wil je een optimale website gebruiken, dan is het nodig alle cookies te accepteren. Dat doe je door op "akkoord" te klikken. Indien je kiest voor weigeren, plaatsen wij alleen de functionele en analytische cookies!

Akkoord